Obilježavanje Svjetske sedmice novca u CBBiH

23.3.2023

Pod sloganom „Planirajte svoj novac, zasadite budućnost“, od 20. do 26. marta ove godine obilježava se Svjetska sedmica novca (Global Money Week), s ciljem podizanja svijesti o značaju usvajanja odgovornog i usmjerenog pristupa u donošenju finansijskih odluka. Ovogodišnja tema obilježavanja prepoznaje i da je buduća finansijska dobrobit pojedinca povezana sa zdravljem planete i društva u cjelini.

Svojim aktivnostima, obilježavanju Svjetske sedmice novca, kao i nekoliko godina unazad, priključila se Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) organizovanjem finansijske edukacije, uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Razvojni instrument (EFSE – DF). Ovom prilikom nastavnici i učenici JU Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola i Srednje ekonomske škole iz Sarajeva, koji su u okviru prilot projekta „Educiraj edukatora“, prošli edukaciju u CBBiH, održali su prezentaciju „Vještina upravljanja ličnim finansijama“, te prezentaciju o finansijskim uslugama i proizvodima, nastavnicima i učenicima JU Srednja ugostiteljska škola iz Sarajeva i Srednjoškolskog centra Vogošća. Projekat „Educiraj edukatora“ nastavio je da se realizuje unutar Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole i Srednje ekonomske škole, kao i drugih srednjih škola koje su bile uključene. Na ovaj način, na inicijativu CBBiH i uz podršku EFSE - DF, promoviše se važnost finansijske edukacije i inkluzije, posebno mladih u BiH, uz nastojanja da se na kreativan, stručan i jednostavan način tematizuju različite teme, bitne za finansijsko opismenjavanje. Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što učenici koji su, uz pomoć svojih nastavnika prošli edukaciju, educiraju vršnjake, te se tako finansijska edukacija nastavlja odvijati unutar škole.

Projekat „Educiraj edukatora“ započet u srednjim školama u Sarajevu, proširuje se i na druge gradove BiH, a realizuje se kroz glavne jedinice i filijale CBBiH. Od nedavno, u projekat su uključene i JU Ekonomska škola Brčko i JU Ekonomska škola Banjaluka.

Edukaciji i obilježavanju Svjetske sedmice novca u prostorijama CBBiH u Sarajevu, prisustvovala je i Ombudsman za bankarstvo u Agenciji za bankarstvo Fereracije BiH Lejla Smajović.

Centralnu banku Bosne i Hercegovine posjetili su i polaznici Akademije za mlade lidere Fondacije Schuler Helfeb Leben, te im je održana prezentacija o CBBiH, nadležnostima i osnovnim funkcijama.