Svjetski dan štednje 2020.

30.10.2020

U povodu Svjetskog dana štednje koji se svake godine obilježava 31. oktobra, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je i ove godine, ne želeći prekidati praksu obilježavanja organizovanjem edukativnih aktivnosti, a imajući u vidu specifične uslove uzrokovane pandemijom virusa Covid 19, upriličila edukaciju za učenike i studente prilagođenu aktuelnoj situaciji.

Ove godine je, naime, CBBiH upriličila webcast na YouTube kanalu s ciljem edukacije mladih i promovisanja važnost finansijskog opismenjavanja i finansijske uključenosti građana u Bosni i Hercegovini. Tako je CBBiH na YouTube kanalu danas objavila webcast sa pozdravnim obraćanjem guvernera dr. Senada Softića povodom Dana štednje, prezentacijom o CBBiH – uloga, funkcije i značaj CBBiH, te edukativnim predavanjem o vještinama odgovornog upravljanja ličnim finansijama.

Pozivu za posjetu webcastu odazvale su se srednje škole širom Bosne i Hercegovine, a kako bi bila osigurana interaktivnost sa publikom, članovi stručnog Tima za finansijsku edukaciju CBBiH bili su dostupni kako bi odgovarali na sva pitanja iz domena finansijske edukacije i o samoj Centralnoj banci Bosne i Hercegovine putem Facebooka, LinkedIna ili Twitter naloga CBBiH.

I ovaj, nešto drugačije organizovani vid obilježavanja Svjetskog dana štednje, sastavni je dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine.

Sve aktivnosti realizuju se u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).