Obilježen Svjetski dan štednje u svim jedinicama i filijalama CBBiH

31.10.2023

Povodom Svjetskog dana štednje koji se svake godine obilježava 31. oktobra, posjetama učenika osnovnih i srednjih škola glavnim jedinicama i filijalama Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Brčkom i Palama, te prigodnim edukativnim aktivnostima, obilježen je ovaj dan.

Učenike sarajevske Osnovne škole „Hasan Kikić“ pozdravio je i guverner CBBiH dr. Senad Softić i ukazao na važnost i vrijednost sigurnih finansija i štednje za sutra. „Centralna banka Bosne i Hercegovine brine da vrijednost vaše štednje u konvertibilnim markama bude uvijek sigurna“, poručio je guverner djeci.

Tokom posjeta, za učenike osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom „Mala škola novca“, a za srednjoškolce prezentacija o ulozi i značaju CBBiH, te značaju štednje.

Ove godine, CBBiH je, u okviru obilježavanja Svjetskog dana štednje, ugostila više od tri stotine učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola širom BiH: osnovnih škola „Edhem Mulabdić“, „Grbavica II“ i „Hasan Kikić“ iz Sarajeva, Osnovne škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Mostara, osnovnih škola „Jovan Dučić“ i „Stanko Rakita“ iz Banjaluke, Prve osnovne škole Brčko distrikt BiH, Osnovne škole „Pale“ iz Pala i Mješovite srednje škole Čelić, s ciljem kreiranja i podizanja svijesti o važnosti pametnog upravljanja novcem i značaju štednje od najranijih dana. Održane prezentacije doprinose boljem razumijevanju osnova centralnog bankarstva u kontekstu uloge CBBiH u očuvanju stabilnosti konvertibilne marke, kao valute u kojoj mladi većinom štede svoj prvi dobijeni novac.