Nastavak edukativnih aktivnosti u sklopu realizacije projekta saradnje sa srednjim školama

12.10.2023

U okviru projekta saradnje i obuke nastavnog osoblja i učenika čiji je cilj da se srednjim školama omogući izvođenje finansijske edukacije kao fakultativne nastavne aktivnosti, u prostorijama Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) je 12.10.2023. godine održan nastavak edukativnih aktivnosti sa tri odabrane srednje škole.

Današnjom edukacijom u projekat su uključeni nastavnici i odabrani učenici u svojstvu vršnjačkih edukatora iz tri srednje škole: Prve gimnazije Sarajevo, Srednje poslovne škole Sarajevo i Mješovite srednje škole Doboj istok. Edukacija je bila usmjerena na upravljanje ličnim finansijama, upoznavanje o osnovnim pojmovima i karakteristima najzastupljenijih finansijskih proizvoda i usluga na tržištu, te na informisanje o važnosti odgovornog pristupa finansijskim proizvodima i uslugama.

Društveno-odgovorno poslovanje predstavlja jedan od principa rada CBBiH, te je finansijsko opismenjavanje stanovništva, posebno mlađe populacije koja se tek upoznaje sa finansijskim uslugama i proizvodima, jedna od značajnijih aktivnosti koju ova institucija provodi. U formalnim obrazovnim planovima ne postoji predmet koji bi učenike učio o osnovnim pojmovima, karakteristikama, prednostima i nedostacima pojedinih finansijskih proizvoda i usluga. Finansijsko opismenjavanje djece i mladih je veoma važno i korisno, jer predstavlja kvalitetnu osnovu sticanja znanja o upravljanju novcem, kao i vještina potrebnih za donošenje svakodnevnih finansijskih odluka.

Samo finansijski osviještene osobe mogu donositi racionalne finansijske odluke i na taj način doprinijeti dodatnoj stabilnosti cijelog sistema.