Početak saradnje OECD-a, CBBiH i relevantnih institucija na polju finansijske pismenosti i inkluzije

20.9.2023

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) bila je domaćin delegaciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja je boravila u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini s ciljem sagledavanja situacije u pogledu finansijske inkluzije i pismenosti stanovništva u pripremi dokumenta za podršku razvoju finansijske pismenosti od strane OECD-a.

Aktivnosti na polju finansijske pismenosti provode se u okviru projekta „Finansijska pismenost u zemljama učesnicima programa Holandske konstituence“. Cilj projekta je podržati zemlje da podignu nivo finansijske pismenosti i inkluzije jačanjem finansijske edukacije kako bi se ostvario prosperitet građana, te malih i srednjih preduzeća.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, održani su sastanci sa predstavnicima CBBiH, te relevantnih institucija, organizacija i agencija iz oblasti finansija i obrazovanja s ciljem prikupljanja potrebnih infomacija i uključivanje svih, u skladu sa njihovim nadležnostima, u realizaciju ovog projekta.

Ovom prilikom guverner CBBiH dr. Senad Softić naglasio je da je finansijska edukacija ključna za dalju finansijsku inkluziju, unapređenje finansijske stabilnosti i cjelokupni razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, te da je CBBiH prepoznala značaj finansijske edukacije i inkluzije čijoj promociji je izuzetno posvećena.

Finansijska inkluzija, odnosno pristup širokom spektru finansijskih usluga širom svijeta intenzivno raste. Relevantne međunarodne institucije, među kojima je OECD, sve intenzivnije se bave unapređenjem obrazovanja u oblasti finansija, ekonomije i bankarstva, pogotovo među djecom i omladinom. Prepoznavši značaj finansijske edukacije, CBBiH već duži niz godina promoviše njenu važnost, s posebnim fokusom na mlađu populaciju, nastojeći na kreativan i jednostavan način obraditi različite teme, bitne za finansijsko opismenjavanje. U okviru finansijske edukacije, CBBiH u srednjim školama provodi projekat „Educiraj edukatora“, s ciljem edukacije učenika o upravljanju ličnim finansijama, te o bankarskim uslugama i proizvodima.

Projekat OECD-a biće realizovan u periodu od 2023. do 2027. godine i uključuje Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Republiku Sjevernu Makedoniju i druge države Holandske konstituence, uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije.