U CBBiH promovisan Vodič o digitalnim plaćanjima

14.6.2022

U organizaciji Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), danas 14.6.2022. godine, promovisan je online Vodič o digitalnim plaćanjima, koji je razvijen u saradnji sa Svjetskom bankom s ciljem  bolje informisanosti i sticanja znanja o modernim tehnologijama i mogućnostima digitalnih plaćanja dostupnih na našem finansijskom tržištu. Vodič su promovisali šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru gosp. Christopher Sheldon i viceguvernerka CBBiH mr. Ernadina Bajrović.

Pored informacija o dostupnim mogućnostima digitalnih plaćanja, Vodič sadrži i informacije i savjete kako prevenisati potencijalne prevare i štete, te zaštititi svoje podatke, novac i prava i odgovorno pristupiti ovim načinima plaćanja. Ovom prilikom ukazano je i na značaj finansijske edukacije generalno, a posebno u pogledu novih, digitalnih usluga na finansijskom tržištu, te značaju postojanja mehanizama zaštite prava korisnika.

Viceguvernerka CBBiH Ernadina Bajrović zahvalila je Svjetskoj banci na dosadašnjoj podršci koju su pružili u oblasti finansijske edukacije i razvoja platnih sistema, te iskazala želju za nastavkom saradnje. Prema riječima viceguvernerke CBBiH, uočeni su trendovi povećanja digitalnih finansijskih usluga na tržištu u BiH, te samim tim ovaj Vodič prati potrebe građana za dodatnom informisanošću i odgovornijim korištenjem.

Šef Ureda Svjetske banke Christopher Sheldon iskazao je zadovoljstvo saradnjom sa CBBiH. Istakao je da se nada da će Vodič za digitalna plaćanja pomoći građanima u boljem razumijevanju digitalnih finansijskih usluga, pružajući osnovne informacije o onome što se nudi na tržištu, ali i ukazao na važnost zaštite od prevara i poznavanje mehanizama zaštite prava korisnika usluga.

Finansijska edukacija korisnika predstavlja važan korak ka boljoj finansijskoj uključenosti građana, istaknuto je tokom promocije.

Vodič će biti besplatno dostupan na web stranici

Vodič će biti besplatno dostupan na web stranici, link kao dio edukacijskog materijala CBBiH koji je dostupan svima, te će biti promovisan putem društvenih mreža CBBiH, odnosno Svjetske banke.

kao dio edukacijskog materijala CBBiH koji je dostupan svima, te će biti promovisan putem društvenih mreža CBBiH, odnosno Svjetske banke.

Nakon promocije, rukovodilac Službe za nadgledanje i razvoj platnih sistema mr. Halid Tvico održao je prezentaciju o trendovima na polju digitalnih plaćanja u BiH.

CBBiH nastavlja provoditi aktivnosti finansijske edukacije s ciljem podsticanja finansijske inkluzije putem odgovornog korištenja finansijskih usluga.