CBBiH u Banjaluci obilježila Svjetski dan štednje

31.10.2019

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava danas, 31. 10. 2019. godine, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je centralno obilježavanje Svjetskog dana štednje ove godine upriličila u objektu Glavne banke Republike Srpske CBBiH (GBRSCBBiH) Banjaluka. Tom prilikom organizovana je posjeta učenika Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Banjaluke i Ekonomske škole Banjaluka. 

Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom „Mala škola novca“, dok su srednjoškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji.Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.

Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom „Novko i Novčica u svijetu novca“ te za srednjoškolce brošura „Saznaj sve o novcu“ i letak pod nazivom „Šta je štednja?“.

Učenici koji su posjetili GBRSCBBiH Banjaluka imali su priliku vidjeti manju postavku s novčanicama koje su u opticaju na prostoru BiH, milenijskim setovima i jubilarnim izdanjima kovanica, koje je CBBiH izdala za svoje jubileje.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine.

Osim obilježavanja Svjetskog dana štednje u Banjaluci, CBBiH je proteklih dana organizovala obilježavanje u Palama, Mostaru i Brčkom, a za 1.11. 2019. godine planirano je obilježavanje i u Sarajevu.

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).